Huisdierenstof

Een allergie voor huisdierenstof is een langdurige (langer dan vier weken) of zich vaak herhalende aandoening en wordt veroorzaakt door een reactie op de huidschilfers van dieren en dus niet op de haren zoals vaak wordt gedacht. Wel is het zo dat aan de haren vaak ook huidschilfers kleven.

Als iemand blootgesteld wordt aan dierlijke huidschilfers bijvoorbeeld als iemand op bezoek gaat bij iemand die een hond heeft, dan komen de stoffen die klachten veroorzaken onmiddellijk – wel binnen een paar minuten – vrij.

Symptomen:

  • Een verstopte neus of een loopneus
  • Veelvuldig niezen
  • Jeuk in de neus en ogen
  • Benauwdheid met piepen (astma aanval)

Uren later ontstaat er ook allergische ontsteking in het slijmvlies van de neus, het bindvlies van het oog en rond de luchtwegen. Dit vertaalt zich in chronische klachten van verstopte neus, continue geprikkelde rode ogen, en overgevoelige luchtwegen. Daarbij horen soms ook algemene klachten als futloosheid, hoofdpijn, lichte spierpijn en koortsachtig gevoel. Bij continue blootstelling aan inhalatie allergenen, bijvoorbeeld als iemand zelf een hond thuis heeft, staan vooral de chronische klachten op de voorgrond en de acute klachten vallen dan minder op. Iemand kan dan niet meer in de gaten hebben dat de hond het probleem is van alle klachten omdat acute klachten bij direct contact ontbreken.

Als de patiënt geen direct contact met dieren heeft dan kan hij/zij toch klachten krijgen. Een voorbeeld is iemand die van beroep kleding reinigt of herstelt en via schilfers in de kleding dagelijks in contact komt met allergenen. Een ander voorbeeld is een kind dat blootgesteld wordt aan schilfers die via de kleding van andere kinderen die huisdieren hebben, worden meegenomen in de klas.

Omdat blootstelling aan een geringe hoeveelheid schilfers al forse klachten kan geven kunnen ook kortharige katten of honden en zelfs naaktkatten forse klachten geven.

bron: www.nvva-allergologie.nl

Kwarteleieren, een krachtig wapen tegen allergieën