Gras en Pollen allergie

Gras & pollenallergie, ook wel hooikoorts genoemd, is een allergie voor stuifmeel van grassen, bomen of planten. 1 op de 8 mensen in Europa lijdt aan een graspollenallergie.

De verschijnselen zijn:Hooikoorts, gras en pollen allergie

  • Jeukende, vaak rode ogen,
  • Een jeukende neus dat gepaard gaat met veelvuldig niezen
  • Een loop- of een verstopte neus
  • Een droge, branderige keel, vaak gepaard met kriebelhoest

Bovengenoemde klachten leiden vaak tot concentratieverlies, vermoeidheid en lusteloosheid, waardoor de pollenallergie of hooikoorts als uiterst hinderlijk kan worden ervaren. Het kan echter geen kwaad.

Bij hooikoorts is in principe geen sprake van daadwerkelijke koorts en ook geen groenige snotneus. Antibiotica helpen dus niet.

Het pollenseizoen

Grassen, bomen, planten en bloemen vormen in verschillende bloeiperioden stuifmeel (pollen). Deze bloeiperioden worden het “pollenseizoen” genoemd. Bomen als de berk, els en hazelaar bloeien al in januari of februari. De eerste graspollen worden al in mei door de wind verspreid. Er zijn grassoorten die tot in september stuifmeel afgeven. (On)kruiden bloeien vanaf mei tot november. Het pollenseizoen kan dus een groot deel van het jaar bestrijken.

De ernst van uw klachten zal toenemen als er meer pollen in de lucht zijn. De hoeveelheid graspollen is het hoogst op warme dagen met een matige wind, gedurende de bloeiperiode van grassen (het graspollenseizoen). U kunt via het pollennieuws in de gaten houden hoe hoog de actuele pollenbelasting is.

Bron: pollennieuws.nl en hooikoorts.tv
Kwarteleieren, een krachtig wapen tegen allergieën